Yeni Nesil Medya Çalıştayı Uzakları Yakın Etti, Türk Dünyasını bir araya getirdi. 14 Şubat 2023, 22:14
Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlendi.
Bursa 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında planlanan çalıştayda Türk dünyasında ortak bir iletişim dili geliştirilmesinin önemine dikkat çekilirken, dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmenin yolları ele alındı.
Çalıştaya, Türkiye'nin farklı şehirlerinin yanı sıra Türk dünyasının farklı ülkelerinden gelen çok sayıda gazeteci, medya temsilcileri ve STK yöneticileri katılımda bulunurken, Uluslararası Dijital Medya Derneği Başkanı ve İstanbul Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adil Koçalan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ufuk Bulut, Osman İslam, Ufuk Güngör ve Yavuz Yılmaz katıldılar.
Çalıştayda konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; "Teknolojik imkanların hızlı gelişimi günümüzde bilginin tedavülde kalma süresini anlık hale getirdiğini ve 7'den 70'e herkesin artık interaktif olduğunu söyleyerek," sözlerine şu şekilde devam etti. "Dijtal medya uzakları yakın ediyor, yeni arkadaşlıklar kurmamızı sağlıyor, ürünümüzün, değerlerimizin tanınmasına katkı sağlıyor. Öte yandan insanı bağımlı hale getirişi, sanal zorbalık olayları, aldatıcılığı, siber saldırılar gibi birçok olumsuz yönüyle de sorgulanan ve çözüm yolları aranan bir ağ olarak karşımıza çıkıyor. İnsan haklarından ulusal güvenliğe, dijital zorbalıktan nefret söylemlerine, terörizm propagandasından sistematik dezenformasyon hareketlerine, algoritma diktatörlüğünden dijital faşizme kadar yeni medya teknolojileri üzerinden maruz kaldığımız tehditlere karşı ortak bir mücadele vermemiz kaçınılmaz hale geldi." İfadesinde bulundu.
Dezenformasyon yasası önemli bir adım oldu
Yeni nesil medyanın gücünün doğru ve etkin bir şekilde kullanmanın önemine değinen Aktaş, "Kişilerin, kurum ve kuruluşların konuyla ilgili yapabileceği çok şey var. Bu kapsamda çıkarılan dezenformasyon yasası da bilgi kirliliğini ve provakasyonu önleme adına çok önemli bir adım oldu. Yeni dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söyleminin toplumsal anlamda karşılığı olan, kanıksanmış bir zemininin var olmaya başladığına şahitlik ediyoruz. Bu sadece ülkemizin sorunu değil artık tüm dünyayı saran küresel bir sorundur. Bu sorunla mücadele etmek elzemdir. Türk devletleri olarak nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak platformlar kurarak, ortak söylem ve ortak eylem geliştirip, birlikte hareket etmeliyiz. Önce ön yargıları kırmalıyız, sonra tehdit diline karşı stratejik aklı devreye sokmalıyız. Biz buna hazırız. Üzerimize düşeni yapacağız. Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir organizasyonla iletişim alanına kurumsal katkımızı sunma çabasındayız. Haliyle, çalıştayda masaya yatırılacak olan konu sadece ‘medyada dezenformasyon, manipülasyon ve nefret söylemi’ değil. Aynı zamanda dijital medyanın geleceği ve internet gazeteciliği de bu çalıştayın gündeminde. Bu çalıştayda ele alınan konuların, paylaşılacak bilgi, birikim ve tecrübenin medya alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara ilham olacağı inancındayım. Buradaki bilgilerin de kamuoyunda yararlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Bize düşen hakikat mücadelesi yürütmek
Çalıştaya video konferans ile katılan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, yeni nesil medyanın haber alma ve üretme süreçlerine getirdiği yeniliklerle bir dönüşüm yaşandığını, bu noktada bireyler, toplumlar ve ülkeler için yeni fırsatlarla birlikte ciddi meydan okumaların da ortaya çıktığını hatırlattı. Dezenformasyondan karalama kampanyalarına kadar kötücül girişimlerin de yaygınlık kazanabildiğini ifade eden Altun, “Bize düşen daima ve sadece hakikat mücadelesi yürütmek olmalı. Türkiye başta olmak üzere Türk dünyasında yer alan ülkeler dezenformasyon gibi yıkıcı faaliyetlere en fazla maruz kalan ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Dezenformasyonun dijital mecralarda hızla yaygınlaşması tüm toplumları tehdit ediyor. Bunun farkında olarak ortak vizyon, ortak misyon, ortak dil, ortak davamız etrafında kenetlenerek yeni dijital çağın imkânlarını kullanma ve tehditleri ile mücadele edebilmek için güçlü işbirlikleri ve ortaklıklar geliştirmemiz önem arz ediyor” dedi.
Ortak söylem, ortak eylem
Türkiye’nin kamu diplomasisinden halkla ilişkilere dezenformasyonla mücadeleden kriz yönetimine çok geniş ve güçlü bir iletişim modeline sahip olduğunu dile getiren Altun, “Biz Türkiye iletişim modelini kardeş ülkelerimize, Türk dünyası ölçeğine de taşıyabileceğimize inanıyoruz. Ortak amaçlar etrafında ortak bir tutum ve söylem ile birlik olmalıyız. Dezenformasyon başta olmak üzere yeni nesil medyadaki tehlikelere karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak söylem ile kardeşliğimizi pekiştirmeli, tarihsel kodlarımızdan aldığımız güçle mücadelede işbirliğini öne çıkartmalı, uluslararası tüm tehditlere karşı birlikte hareket edip, daha adil bir dünyanın mümkün olduğunu bütün dünyaya göstermeliyiz. Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesi daha güvenli yarınlara birlikte yürümemizi temin edecek ve yine dijital medyayı silah olarak kullanan çevrelere karşı ortak eylem planları çerçevesinde bilgi ve teknolojilerimizi birleştirerek, tecrübelerimizi paylaşarak, tehditleri birlikte bertaraf etmeliyiz. Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinden faydalanarak önümüzdeki engelleri aşacağımıza inancımız tamdır. Bu kapsamda Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı’nın çok değerli, çok anlamlı bir adım olarak gördüğümü de ifade etmeliyim. Çalıştayın dünyanın yükselen gücü olan Türk devletlerinin arkasındaki birlikteliği derinleştirmesi, işbirliğimize katkı sunması ve aramızdaki bağı daha da güçlendirmesini diliyorum. Başta ev sahibi Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere programda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, "Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı, Medya Dezenformasyon ve Nefret Söylemi ile Mücadele ve "Dijital Medya ve İnternet Gazeteciliği" başlıklı oturumlardan sonra tamamlandı.
DIĞER HABERLER
-
İstanbul Gazeteciler Federasyonu Başkanı Adil Koçalan: Ramazan Bayramı'nda Birlik ve Barış Mesajı Verdi
10 Nisan 2024, 11:14 -
Kamuoyuna duyurudur!
09 Mart 2024, 14:27 -
İstanbul Gazeteciler Federasyonu Genel Kurulu yapıldı.
13 Ağustos 2023, 17:52 -
İstanbul Gazeteciler Federasyonu'ndan İstanbul Valisi Davut Gül’e “Hayırlı Olsun” ziyareti
08 Temmuz 2023, 20:14 -
Türk İnternet Medya Birliği 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı
16 Haziran 2023, 01:26 -
TİMBİR ve RTÜK, "Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü" paneli düzenliyor
07 Haziran 2023, 16:21 -
İGAFED Yönetim Kurulu deprem için toplandı.
26 Şubat 2023, 18:59 -
AVKON depremzede basın mensupları için koordinasyon merkezi oluşturdu.
22 Şubat 2023, 21:38 -
Resmi ilan yönetmeliği Anadolu gazetecilerini üzdü!
14 Şubat 2023, 22:21 -
Türk İnternet Medya Çalıştayı Ankara'da yapıldı.
14 Şubat 2023, 22:17